zaterdag 31 maart 2012

Broddelen

Via allerlei blogs kwam ik de laatste tijd weer breirollen tegen. Tussen haakjes: een breirol is een smal en eventueel lang breiwerk met allerlei soorten patroontjes. Een soort proeve van  bekwaamheid zullen we maar zeggen. Daar werden ze vroeger ook voor gebruikt. Ooit ben ik er aan een begonnen, maar het werd echt knoeien en broddelen, dus dat lag al snel in een hoek. Maar ik ben weer voor de verleiding bezweken...
Aarzelend heb ik weer een beginnetje gemaakt. Het patroontje haal ik van haar blog. En... omdat we pas aan patroon 7 bezig zijn kun je nog gemakkelijk meedoen als je dat wilt. Even aan de linkerkant van het blog "broddellap" opzoeken. Ik ben van plan om er ook eigen patroontjes, nou ja, ook uit een boekje hoor, tussen te breien.
Ik heb m'n rol (ahum, lapje,) op een foto uit de laatste Cross Stitcher gelegd. Af en toe koop ik het blad bij onze plaatselijke AH. Dit keer stond er dit patroon in van Emily Peacock.
Ik ben gek op haar moderne patronen voor kussens. En ze werkte ook mee aan dit boek.
 Misschien ken je haar werk ook van de uitzendingen op SBS 6 in de kersttijd van het programma van Kirsty Allsopp. Kirsty probeerde daarin allerlei creatieve dingen uit. Waaronder een kussen borduren met Emily. Je kunt meer van Emily's werk zien op haar website.
Verder was het vanmorgen bakochtend.
Ik maakte o.a Jan Hagel uit het boek "Koekje" van Cees Holtkamp en Kees Raat. Jan Hagel werd hier in het Westland, maar ook in Midden Delfland traditioneel vooral gegeten in de tijd voor Pasen: 2 weken voor Pasen werd het huis met bezemen gekeerd: Grote Schoonmaak heette dat. De kachel ging uit en er werd niet meer gestookt. Alles werd gelucht, afgewassen en gesopt. Bij de koffie werd door degenen die dat konden betalen grote brokken Jan Hagel gegeven voor de harde werksters!
Ik heb niet schoongemaakt, maar zit hier heerlijk in het zonnetje (achter glas) met een kop thee en een schotel Jan Hagel. Het boek "Koekje"heeft traditionele en moderne koekjesrecepten die de moeite waard zijn om te proberen. Het is een goed boek met uitstekende receptuur.

6 opmerkingen:

 1. lekker!!!
  soms kun je zoooo blij zijn dat iets minder aanspreekt: zo'n breirol vind ik leuk voor een ander, maar mij 'roept' het niet. Wel mooooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dus ook aan de broddellap, niet te weerstaan hé!
  Ik kan de koekjes geur ruiken tot hier, in Limburg!
  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk hè, het broddellapje. Ik be er ook aan begonnen!
  Hier geen Jam Hagel, maar het ziet er lekker uit. Hou de kachel toch nog maar aan. Leuke borduurlink.
  Fijne zondag, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. na twee weken bezemen zulke kruimelkoekjes serveren...wie verzint dat? :)
  Ze zien er wel lekker uit en gelukkig hebben we een stofzuiger

  BeantwoordenVerwijderen
 5. fantastishe link naar die emily peacock wat een leuke borduurwerken maakt die vrouw.En zo"n breirol lijkt me ook enig om te doen ,maar ja ik doe al alles tegelijk!!! ga je maar volgen wil wel zien hoe die wordt,gr marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik zag net bij annelies ook een breirol! laat ik maar niet in de verleiding komen ...
  mmm, lekker jan hagel. en goed dat je niet eerst de Grote Schoonmaak moest doen!

  BeantwoordenVerwijderen