woensdag 25 januari 2012

Sokken breien

Gistermiddag kocht ik de nieuwste "Landleven". Daar staat een  artikel in over sokken breien. Op de  voorkant van het blad staat trouwens zoiets uitnodigends als: wintersoep & wollen sokken...
Dat deed me meteen denken aan het verhaal van de sokken die meegetrokken waren in de soep... Op het Engelse platteland kookt men graag op loeigrote fornuizen die ook het hele huis moeten verwarmen. De bekendste is natuurlijk de Aga, maar er zijn er veel meer. Meestal is er ook een houten rek met een ophaalsysteem en daar wordt de was op gedroogd... en  zo komt het verhaaltje van de soep & de (vuile) sokken in de wereld. Overigens had ik ooit een klasgenoot die haar pannenlap meekookte in de spinaziesoep... "Wat is die soep dik!" riep de kooklerares in eerste instantie...
Maar goed, terug naar de sokken. Ik heb altijd wel een paar op de pennen staan. Maar ik brei altijd met 5 naalden. Veel gemakkelijker dan 4 zoals op het plaatje vind ik... Want je eigenlijke werk staat dan maar op 3 pennen en dat wrikt... en het werk op 4 naalden verdelen is veel gemakkelijker breien met de grote hiel, spie en afkanten bij de teen. Hoe denken jullie daarover?
En... ik kan niet wachten tot de sok af is... dan kan ik het restje gebruiken voor mijn crisisdekentje! ;-)

12 opmerkingen:

 1. ik wilde nog leuk roepen 'ik denk nergens over want ik heb nog nooit een sok gebreid' maar toen dacht ik aan mijn Selbu sokjes voor Sophie, die breide ik inderdaad op vijf naaldjes en wat ging dat lekker ;)
  Je zult dus wel gelijk hebben met al jouw sokken ervaring. Ik heb ooit overigens een paar zelfgebreide sokken gekregen en was verbaasd over de pasvorm, alsof ze speciaal voor mij op maat waren gebreid, super!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb pas mijn eerste paar sokken gebreid. Op 5 naaldjes en dat ging super. Ik ben het met je eens dat het dan beter te verdelen is.
  Ik vond het erg leuk om te doen, dus zeker voor herhaling vatbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. na de kerstballen ben ik ook van de 5 naaldjes, ik vond het een hele ontdekking :-)
  lag vannacht nog aan je crisisdekentje te denken, is dat een patroon dat je kunt delen? anders ga ik denk ik blokjes breien op... 5 naaldjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik brei ze ook op 5 ( korte) pennetjes en moet iedere keer in de winkel uitleggen waarom, ik geef ook sokken breiles in mijn winkel en dat is reuze gezellig, volgende week weer de derde (laatste) les en dan gaan ze met een complete sok naar huis. En apetrots natuurlijk! Het blijft leuk werk sokken breien en heb er altijd minimaal eentje op de pennen staan. Gelukkig ben je nu niet meer zo vreemd als je je eigen sokken maakt en er is zoveel keuze in leuke sokkenwol dat je bijna niet kiezen kan zo nu en dan!
  Groetjes
  Marina.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik gebruik het liefst een lange rondbreinaald met de magic loop methode!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik moest eerst vreselijk aan die korte pennen wennen, maar vind het nu veel fijner en ik brei dan met 5 naalden. Veel makkelijk met minderen.
  Mooi garen gebruik je.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik had de omslag van de landleven al met veel interesse bekeken. leuk verhaal van die engelse soep!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Even heerlijk bijgelezen... Leuk dat mail-art project! En je 'stripverhaaltje' met de blote hondelijfjes... Veel plezier met je sok!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuke blog, Anny en wat creatief. Heerlijk. Leuk dat je gereageerd hebt op mijn blog, zo ontdek ik ook nog eens een blog. Top. Je doet mee aan de weggeefactie dus wie weet...
  Groeten uit Haarlem.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. IK zie dat een meerderheid voor 5 naaldjes is... een rondbreinaald, daar moet ik altijd heel erg aan wennen want dat vind ik nou een echt kort naald... Leuk, al die reacties

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Veel succes met de sokken breien, en wat een leuk verhaal.
  denk vaak aan je, want zit in je boekje te schrijven, en geniet elke dag van het mooie quiltje wat je er op heb gemaakt, en je kaart
  Fijn weekeinden groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Anny

  Ik heb niet veel ervaring met sokken breien , maar ik gebruik 5 korte bamboe naaldjes en dat gaat héél goed.
  Wat een mooie kleur sokkenwol gebruik je heel leuk.....

  warme groet

  BeantwoordenVerwijderen