woensdag 27 februari 2013

Kitchener stitch.

Hoe deden we dat toch toen er nog geen You Tube was...? Ik moet voor m'n ajoursjaal 2 delen in het midden van de sjaal aan elkaar mazen, terwijl de steken nog op de naald staan. Nou, zonder zo'n handig filmpje was het nooit gelukt.
Niet dat ik al zover ben hoor. Maar af en toe steekt er toch een stemmetje in je hoofd op dat zegt: "Hoe ga je dat in hemelsnaam doen?"en "Nou, dat lukt toch nooit!". Waarom brei je dan niet gewoon door zul je je afvragen. Wel... de schulpjesrand aan de onderkant moet echt een schulprandje zijn.
Na wat zoekwerk kwam ik erachter dat zoiets simpels als mazen in de Engelstalige wereld grafting wordt genoemd. Of dus die Kitchener stitch.
 En.. het valt reuze mee. Het is niet moeilijk. Het lijkt moeilijk. Nee, Rafeltje kan het zichzelf ook weleens moeilijk maken. Twijfelaar! Nu verwacht je het filmpje natuurlijk hieronder. Maar dat doe ik niet. Ik wil geen zwart gat op m'n blog. Als je het wilt leren moet je zelf even zoeken. Op kitchener stitch. En... die Engelse breitermen: purl is averecht en knit is recht. Het gaat alleen maar over je stopnaald insteken alsof je recht of averecht gaat breien. Probeer het eens. Het is echt handig om het te kunnen. Al was het alleen maar om die stemmetjes voorgoed het zwijgen op te leggen ;-)

5 opmerkingen:

 1. Dat 'probleem' had ik laatst ook met mijn ajour sjaals, maar ik vond het terug in een boek van vroeger!
  Je patroon is mooi.
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, wat een mooi sjaaltje Anny! Leuk he, dat je zoveel op youtube terug kan vinden! En die Engelse termen daar worstel ik nog wel eens mee, maar, het went! Groetjes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn al echt kinderen van deze tijd geworden: snel even op internet kijken is vlugger dan zoeken in mijn oude boeken van de handwerkopleiding. Ik heb de volgorde van de steken op een briefje gezet. Goed bewaren in de breitas!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is een handige manier om het aan elkaar te bevestigen. Ik zie daar al een mooi deel van de sjaal liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Anny,

  Helaas even via je blog, want we kunnen geen mail adres van je vinden.
  De bee gaat a.s. vrijdag niet door.
  Wil je even contact met ons opnemen?

  Groetjes, Ingrid en Wendy

  BeantwoordenVerwijderen