zaterdag 14 april 2012

Geborduurde mandela's

In mijn vorige blogje sprak ik over het borduren van mandela's. De meesten kennen wel de getekende mandela's die je nu overal ziet. Mandela betekent niets meer en niets minder dan cirkel. Het borduren ervan deed ik eind jaren 80, begin jaren 90 en de beide mandela's op de foto zijn ook uit die tijd. Ik was toen lid van de Nederlandse Mandela Vereniging. Daar was vooral het borduren gemeen goed. Het was wel heel erg zweverig en ik ben nogal nuchter... dus dat was het niet. Maar dat borduren was wel heel leuk.
Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je neemt een lap aftelbare borduurstof ter grootte van een zakdoek. Kiest ongeveer 6 kleuren DMC uit en je begint in het midden te borduren. Telkens werk je wat je geborduurd hebt naar 4 kanten uit. (Voor echte borduursters: geef even met een draad de bovenkant van je werk aan zodat je ervoor kunt zorgen dat de kruissteekjes allemaal naar dezelfde kant lopen.) Later kun je meer kleuren draad toevoegen. Je werkt intuitief. Of wel je doet gewoon wat je leuk lijkt en je hart je in geeft.
Zo maak je zonder voorbeeld de mooiste patronen. Eigenlijk moet je het lapje vol borduren. Maar dat redde ik nooit! Daar heeft Rafeltje geen geduld voor!

Hierboven nog een mandela in een heel andere kleurstelling. Het maken van fouten hoort gewoon bij dit best ingewikkelde werk. En er was een regel dat je een fout liet zitten. Dat leerde ik bij het borduren van dit werk. Het is echt heel leuk om te doen. Vooral ook omdat "zomaar" de mooiste patronen ontstaan.
De Mandelavereniging vind je hier . Er staan onder het linkje borduren ook aardige voorbeelden op de site. En heb je dit weekend niks te doen? Brei de Engelse koningin die dit jaar 60 jaar op de troon zit.
Het patroon vind je via Mollie makes

13 opmerkingen:

 1. leuk die mandala's!
  m'n kinderen hebben helaas geen interesse in een gebreide Engelse koningin.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zweverig of niet, die geboorduurde madala is echt prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige mandala's zijn het, mooie kleuren.. ik an het me haast niet voorstellen, dat je die uit de losse pols maakt. Schitterend!
  Zullen we ons samen op de Queen storten?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ze zijn prachtig, erg kleurrijk en vrolijk! Ik denk dat het toch een fijne ervaring was om ze te maken, zweverig of niet ;)!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat een leuk bericht! moet ik aan mijn moeder vertellen. elke dag kleurt/schildert ze een mandala. en ze houdt van borduren. een combinatie is voor haar natuurlijk leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lijkt me heel apart borduren uit de vrije hand. Het resultaat bewijst dat het heel goed kan!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige patronen ontstaan er zo! Mooi kleurenpalet heb je gebruikt.
  Ik ben benieuwd hoe vaak de queen gebreid zal worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. echt mooi die mandela s ga dat zeker een keer borduren ,tekenen doe ik ze wel ,heb er echt iets mee ben daarnaast een nuchtere hoor dat herken ik wel,maar het ontspant enorm dus dat is dan meegenomen denk ik dan maar ,leuk dat je het liet zien ,inspireert toch ook weer,gr marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ziet er heel mooi uit de mandala's. Ik teken ze maar ga het ook proberen met borduren. Bedankt voor de tips. Groetjes Gré

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi die mandala's.

  Enkele jaren geleden heb ik met twee vriendinnen ook enkele mandala's geborduurd uit de 'vrije hand'. was erg leuk om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jaja zoals jij het verteld klinkt het allemaal heel eenvoudig....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. wat leuk om te lezen dat jij ook lid van de mandalavereniging bent geweest net als ik.
  ik borduur niet meer maar ik teken wel iedere dag een mandalaatje als afsluiting van de dag
  ikmlees met veel plezier je ,,blog,,
  Groet,anneke*

  BeantwoordenVerwijderen
 13. N.a.v. dit blogje was mijn interesse ook gewekt om intuïtief te borduren. Heb net een beginnetje gemaakt. Erg leuk om te doen :-)

  BeantwoordenVerwijderen