woensdag 13 maart 2013

Kantha


Het borduurwerk hierboven is uitgevoerd in kantha. Kantha is een traditionele vorm van borduren uit Bangladesh. Er wordt gewerkt met simpele rijgsteken op een onderlaag die bestaat uit 3 lagen oude katoenen sari's.
Die drie lagen symboliseren de 3 lagen van het menselijk leven: lichaam, ziel en geest.
Meestal wordt gewerkt met traditionele motieven als zonnen, levensboompjes, etc. Die motieven worden eerst geborduurd. Daarna wordt de achtergrond van het werk ingevuld met rijgsteken die om het motief heen cirkelen. Deze steken staan voor het levenswater.
De kantha's werden meestal gemaakt ter gelegenheid van bijzondere gebeurtenissen: geboorte, huwelijk, speciale jubilea.


Voor mijn kantha gebruikte ik 3 lagen dunne katoen en 3 draadjes DMC. Ik werkte gewoon uit de hand. Maakte dus geen ontwerp of tekeningen van de motiefjes vooraf. Als je echt iets eigens wil borduren is het een eenvoudige manier van werken die al snel een leuk resultaat oplevert.
Informatie over kantha vond ik in Textiel Plus 182 en in Quilting Arts, no 16, winter 2004.
Natuurlijk zijn er op You Tube allerlei leuke filmpjes te zien... maar of zij nog de traditionele manier van werken zoals ik het leerde nog gebruiken... ik weet het niet. Ze werken meestal in een ring en gebruiken paisley motieven.

8 opmerkingen:

 1. Wat leuk,leuk idee voor mijn atc kaartjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooi hoor en zo authentiek.
  Ga er zeker wat van opzoeken.
  Bedankt Liliane

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een bijzondere manier van handwerken, mooi!
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar... moet je nou eens kijken als je de foto uitvergroot.. wow, ook al het wit is geborduurd!! Wat prachtig Anny, het lijkt me ook heel erg leuk om te doen! Ik had er nog nooit van gehoord dus dank je wel ook voor de uitleg er bij :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja dit vind ik mooi. Ik heb het denk ik al eens eerder gezien, ook bij jou. Het is een eenvoudige techniek met een groots effect. Eigenlijk is het quiltwerk. Leuk om ook iets van de herkomst te weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ken de techniek en maakte de foto ook even groter om de details te kunnen zien. Wat een mooi werkstuk en zo gedetailleerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik denk aan de avonden met de TimbleTubbie's :) Leuk dat je het weer eens laat zien...dit is een leuk projectje om ooit met Sophie te doen. Moet ze nog net een beetje ouder zijn en redelijk kleine steekjes kunnen maken...het effect is erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen