zaterdag 19 mei 2012

.... hou jij me tassie effe vast!

Die hele verhuizing met het mandje van afgelopen woensdag was om een foto te maken van m'n nieuwe breitas.
Eigenlijk valt het resultaat (de eigenlijke foto) nog een beetje tegen! ;-) Maar het ding is gewoon niet fotogeniek. Om de boel op te vrolijken nam ik m'n winterse dametjes maar mee. Maar ook zij konden de juiste toon niet te pakken krijgen... Blijkbaar hebben ze weer ruzie. Hier in mijn atelier waar ze in een hoekje hangen kunnen ze ook zo mopperen. Het is te heet, of te koud, te donker... Het komt natuurlijk ook doordat een van de dametjes in de kopfoto van dit blog zit en de andere niet... Jaloers!

Maar laten we niet vergeten dat het hier niet over de wintermeisjes gaat, ook al staken hun voetjes zo leuk uit de mand afgelopen woensdag... Nee de tas, die moet alle aandacht krijgen!

Hij is speciaal voor m'n crisisdekentje! Dat groeit flink en opbergen, netjes opbergen is lastig.

Tot nu toe deed ik het dekentje in een theedoek want hij was allang uit mijn eigenlijke breitas gegroeid:

Toevallig had ik nog een flinke lap stof over van de stof die ik ook gebruikte voor de voering van deze gehaakte tas waarvan het patroon, denk ik, van Lindevrouwsweb afkomt. Mijn tassenpatroon is heel eenvoudig. Geen sluitingen en geen geheime zakjes. Ik kon de tas precies uit 1 meter stof van 150 cm breed halen. Gebruik je echter verschillende stoffen voor de voering en de buitenkant dan gelden andere maten. Ik geef hier een eenvoudig patroontje met een sumiere naaibeschrijving.

Alle naden van 1cm zijn op de tekening al toegevoegd en de ronde hoeken van het onderste tasdeel heb ik gewoon uit de hand getekend.
Je begint met de tussenstrook tussen de beide ondertasdelen te zetten. Dus een keer bovenstof, 1 x voering. De hengsels in de lengte dubbelvouwen, dichtstikken , omdraaien en nogmaals dubbelvouwen en een koord erinverwerken. Van beide delen 6 cm vanaf de kant.

De naad dichtstikken met de machine of doorrijgen met de hand. Ik koos voor dit laatste. Rijg ook de rand van de boventas door of stik hem door met de machine. Voor de voering hoeft dat niet!

Zet voor het bovenste, smalle deel van de tas de zijnaden aan elkaar. Schuif voering en bovenstof inelkaar en zet de hengsels ertussen op 5 cm van de zijnaad. Rimpel het grote tasdeel, 5 cm van de naad af. Of maak er plooien in. Doe dat ook voor de voeringtas.
Shuif de voering en het bovenste deel in elkaar. Zet de bovenrand van de tas aan het grote onderste deel. Dit gebeurt aan de goede kant. Zoom de binnenkant  van het bovenste deel vast met de hand en let erop voordat je het bovenste deel eraan zet je een dat je plooi maakt aan de zijkant van de ondertas, waar het tussenstuk zit.
Rijg of stik het bovenste deel nog door voor de stevigheid... en klaar is de tas.

6 opmerkingen:

 1. Wat leuk, een patroon van een tas en wat voor een. Dank je wel dat je het prijsgeeft aan ons, volgers van je blog!!! Het is een heel mooie tas!!!
  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 2. aha, daar was de fotoshoot dus voor bedoeld! wat een leuke tas, echt zo'n model waarbij een andere stof een heel andere tas geeft die óók leuk is.

  en ja, die jaloersige popjes... lastig hoor, iedereen tevreden houden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja dat tassie wil ik wel vasthouden! Wat is ie vrolijk! Hij is prachtig geworden en de uitleg is heel duidelijk, super bedankt! Die jaloerse popjes, zien er toch wel heel lief uit! En wat word je crisis-deken geweldig! Ik krijg ook zo'n zin om daaraan te beginnen maar ik moet nog wat restjes sparen.
  lieve groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een superleuke tas en die pootjes eh voetjes van de soms mopperige dames die uit de tas staken vind ik wel schitterend! Dank voor je uitleg en het patroon!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 't is een mooie tas die terecht alle aandacht verdient!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Via de blog van Wieke kwam ik op jouw blog terecht en ik heb er geen spijt van! Wat een leuke tas heb je gemaakt, ik heb hem direct opgeslagen in mijn Favorieten want wie weet!
  En ik zag je 'crisisdekentje' voorbij komen, ik ga zo gauw verder lezen op je blog wat dat precies voor moois wordt. En verder ga ik genieten van alles wat ik nog meer bij je tegen kom: ik heb me direct gemeld als volger!
  Dank voor alle leuke berichtjes.
  Groetjes Marjan

  BeantwoordenVerwijderen