zaterdag 26 mei 2012

Breien met de toverlus.

Of wel in goed Nederlands: magic loop knitting. Een methode om kleine werkjes toch op een rondbreinaald te breien. Ik vond de methode via het derde theemutsenboek van Loani Prior.
Ze gebruikt de magic loop methode ook in het gratis patroon dat in Queensland, Australie gebruikt wordt om geld op te halen voor de kankerbestrijding. Op Loani's blog, (zie lijst favoriete blogs) staat een blogje op 13 april met een linkje naar het gratis patroon.
Natuurlijk moest ik dat even proberen. Trouwens die muts met die grote narcis is echt iets voor mij. Maar die magische lus is nog niet zo goed te zien. Misschien op deze foto:

Maar het allerhandigste is natuurlijk het filmpje op You Tube. Gewoon magic loop knitting intoetsen. Draad en rondbreinaald met een draad van minstens 80 cm. erbij. Filmpje een paar keer afdraaien en je vergeet het nooit weer! Ik wil het ook eens met de kerstballen proberen. (Ja hoor, de mussen vallen van het dak en Mevrouw Rafel denkt aan kerstballen!)
Nu het derde boek van Loani. "How teacosies changed te world". Dit had er voor mij niet hoeven komen... Op een gegeven moment is het gewoon op denk ik, maar ik ben dan ook een fan van dat ene een beetje door mijzelf aangepaste model uit het eerste boek:

Wel een beetje over de top maar heel erg bruikbaar. Bovendien wordt gewerkt met dure wol als bv Noro. Natuurlijk, dat hoeft niet... maar het plaatje zit wel in je hoofd...
Trouwens, het eerste dat de gelukkige ontvanger van een theemuts doet is het ding op haar of zijn hoofd zetten... echt... ik kan het weten want ik gaf er al een 10 tal weg... Misschien zit daar de link met een mutsen en sjaal patroon dat ook in dit derde boek staat. Nee, als ik perse een theemuts of meerdere wilde breien en daarvoor een boek zou willen kopen, dan zou ik voor het eerste boek gaan.


Of desnoods voor het 2e boek. Dat ziet er trouwens zo uitnodigend uit!
Maar je moet toegeven: erg bruikbaar ziet het er niet uit... Maar ik verzamel theemutsenboeken en patronen... gewoon om iets te verzamelen.... Ik zit nu op 5 boeken. Het zal wel niet te erg uit de hand lopen denk ik. De volgende 2 boeken zijn traditioneler, maar ook heel leuk:

Met een patroon van wat naar mijn mening een echte Engelse muts is. Ook dit boek kreeg een vervolg:

Kijk, is dat niet schattig en toch heel bruikbaar?

8 opmerkingen:

 1. Oh, ik zit met studie te kijken... wat een bijzondere hobby: theemutsboeken sparen :)! Aangezien ik nooit met rondbreinaalden werk, laat ik het filmpje even aan me voorbij gaan, maar wie weet: in de toekomst nog eens misschien?? Heel fijn Pinksterweekend!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga het filmpje ook eens bekijken, want het lijkt me een handige methode. Ik heb het tweede boek, zo leuk allemaal! Trouwens, die kerstballen is niet zo gek, hoor. Ik had deze week een reservering voor het kerstballenboek. Meteen het magazijn van de bieb ingedoken, want daar zetten we alle Kerstboeken weg, tot november. Er zijn meer mensen, die nú aan de ballen beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. die toverlus moet ik maar eens bestuderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig leuke hobby, theemutsenboekenverzamelaarster!
  Vooral die laatste foto vind ik super!
  Lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik brei al een tijdje op deze manier en ik vind het heel gemakkelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O wat enig, wat zal jou keuken er gezellig uitgaan zien!

  Fijne pinkstermaandag groetjes Joke uit Zweden

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een enige mutsen! Die laatste met dat waslijntje met was vind ik grandioos. Vraag mij alleen af hoe in vredesnaam giet je kokend water in de pot? Maar leuk is ie zeker!
  Rondbreinaalden zijn ideaal. Gebruik ze nu een jaar. Ga even het filmpje bekijken, Groet, Auckje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor de tip !!

  En JA jouw variant blijft de aantrekkelijkste !!;-))

  ((zwaaii))... MM

  BeantwoordenVerwijderen