dinsdag 8 november 2011

Borduren

Hoewel je het zo niet zou zeggen is om met Prins Claus te spreken, borduren altijd mijn core business geweest. Ik merk vaak dat mensen het moeilijk vinden om Mevrouw Rafel in een hokje te plaatsen. Ze is geen quiltster, niet echt een tekenaar, geen poppenmaakster... Nee ze is een echte Tweeling. En onder dit sterrenbeeld geboren mensen zijn nogal impulsief en houden van afwisseling!
Maar borduren, er ligt altijd wel een werkje. Deze bloemenmand maakte ik naar aanleiding van een boek van Sue Dove: Painting with stitches. En ik ben een echte fan van haar. Ze werkt niet in een ring. En dat is aan bovenstaand werk ook goed te zien. Het is scheef. Zo scheef dat het moeilijk ergens in te verwerken is. Ik doe trouwens ook kruissteekjes hoor. Maar meer eigentijds borduren heeft ook mijn aandacht.
Dus kocht ik dit boek. Ik vind het moeilijk om het boek te bespreken. De schrijfster schreef ook "Yarn bombing". Het boek wil alles omvattend zijn. Het heeft een deel waarin ingegaan wordt op materialen en technieken, maar er zijn ook projecten om te maken. Bovendien staan er, en dat is waarom ik het kocht intervieuws in met hedendaagse kunstenaars die borduren gebruiken als kunstuiting.
Het doel van het boek is om jongeren enhousiast te maken voor borduren. En er wordt ook heel veel nadruk gelegd op de meditatieve kant van het borduren. En de relatie met de Slow movement.
Het eigentijdse valt mij een beetje tegen. Maar misschien zijn wij verwend met mensen als Tilleke Schwartz en Berend Strik. Het is een dikke pil van 400 blz. En het boek weegt 1200 gram! Maar ik geniet vooral van de intervieuws. Er is speciale aandacht voor manbroidery: bordurende mannen.
Mocht dit alles je veel te zwaar op de maag liggen:
In de nieuwe folder van de Hema zag ik dat er pakketjes verkocht worden om een tompoes of worst te haken... Het ziet er heerlijk uit!

5 opmerkingen:

 1. Oooh, weer zo'n snoepje van een boek.. bestel je dat? Of ligt dat "gewoon" in onze eigen boekhandels? Ik vind het ook altijd zo leuk om de verhalen van de mensen te lezen: waarom ze borduren/breien/enz.
  Je borduurwerk is een juweeltje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ikzelf - hoewel kreeft - ben wispelturig graag bezig met verschillende dingen (maar een worst haken bekoort mij niet ;) )
  heerlijk borduurwerkje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben kreeft, vind veel leuk, maar begin niet overal aan, omdat ik moeilijk kan kiezen. Kies meestal voor het zekere, misschien saaie/vertrouwde.
  Dat lijkt me wel een interessant boek. Bij de rookworst en tompouce heb ik er meteen een geur bij. Zou leuk zijn, garen met een luchtje.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. een logje met veel om over na te denken... Je raakt even terloops het meditatieve aan. Ik denk dat mensen die handwerken mensen vaak zijn die graag met iets in handen hun gedachten willen ordenen. Je kunt dat naar mijn idee niet zomaar omdraaien en adviseren aan mensen die wat meer chaos in hun hoofd hebben om dan te gaan handwerken. De rookworst heb ik ook mijn liefde al verklaard, niet om op te eten (brrr...) maar wel om te haken. Wat een leuk idee, leuk sint cadeautje ook...
  Het Hoopla boek lijkt me wel spannend. Heb je al geprobeerd om het 'scheve' borduurwerkje op te spannen en dan even nat te spuiten? Het is wel een snoepie (en zo nétjes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik vind alles leuk: heerlijk als je zo goed kunt tekenen dat al die diertjes het levenslicht mogen zien!!! maar ook je borduurtje vind ik errug leuk en mooi; wat een heerlijke kleuren.

  En dat HEMA tompoucetje is een perfect extra cadeautje voor oudste.

  BeantwoordenVerwijderen