zaterdag 24 augustus 2013

Kardamomkoekjes.

De Engelse uitgever van Mollie Makes geeft ook het blad "The Simple Things" uit.
Nu niet meteen denken dat ik aandelen heb! 
Maar net als Mollie kan ik er niet voorbij lopen zonder het te kopen.


Het bevat artikelen over wonen, voeding, tuinieren, welness. En o ja, het is helemaal niet zo eenvoudig als de titel doet vermoeden.

In een van die uitgaven vond ik het recept van kardamonkoekjes.


Eigenlijk bedoeld om te geven bij een fruitdessert en koffie.
Maar ook heel lekker en door de poedersuiker mierzoet... bij de thee.

Hier is het recept.

  • Verwarm de oven voor op 180 o C en leg bakpapier op een bakblik.
Ingredienten:

  • 110 gram bloem 
  •  55 gram maizena
  •  55 gram poedersuiker
  •    2 volle theelepels kardamompoeder
  • 110 gram boter 
  • wat fijne kristalsuiker voor het bestrooien.
Doe alle ingredienten in een kom en snij met 2 messen de boter klein.
Kneed met de hand tot een soepel deeg.
Rol het uit tot een lap van 8 mm dikte en snij er rechthoekige koekjes van.
Bak ze in 12 tot 15 minuten gaar zodat de randen lichtbruin worden. 
Haal de koekjes uit de oven en bestrooi ze met fijne kristalsuiker.
Laat ze 5 minuten afkoelen op het blik en leg ze daarna op het taartrooster.  

Nu we toch zo lekker aan het bakken zijn. 
Heb je de eerste uitzending van de Great Brittish Bake Off gemist?
Morgenavond om 8 uur Nederlandse tijd is de herhaling op BBC 2! 

Heb je trouwens de trailer voor het programma gezien
of liever gehoord?

Het halleluja van Handel staat eronder! 

Het was weer smullen deze eerste keer! 
Terecht zei Mel of was het Sue: The Bake Off  meets Casualty! 
(Casualty is een ziekenhuisserie op Auntie Beeb)
Wat een gewonden vielen er he?

Zijn jullie ook zo misselijk aan het eind van het programma? 
Al dat zoet en dat vet! Heerlijke he?  

Intussen blijven we bakken.
Kijk eens wat een leuke hulpjes ik vond bij m'n hofleverancier: 


Ja, echt HEMA! 
Een koekjesstempel en uitsteekvormpjes die je alleen al om de kleur koopt. 

Dat geeft mij de gelegenheid om nog even in te gaan op een paar vragen over het recept van de
Victoria Sponge.

Wanneer moet ik de cake storten was een vraag.
Wel even een minuutje laten staan in de vorm. 
Je zult zien dat het baksel een ietsjepietsje krimpt. 
Nu gaat het omkeren gemakkelijker.
Eventueel de rand even met de stompe kant van een mes losmaken van de kant.

En hoe zie ik dat de cake gaar is?
Veel mensen hebben daar moeite mee en worden onzeker.
Wel als je een sateprikker middenin de cake steekt komt hij er schoon uit als de cake gaar is.
En verder is het baksel veerkrachtig en laat het los van de wand van de vorm.

En.. ik heb altijd zo'n dikke bobbel op de cake:
Dan is de begintemperatuur bij het bakken iets te hoog.
Denk erom dat voor een hetelucht oven de gekozen temperatuur 20 o C lager is dan voor een gewone oven.

Zo, dat was het "Lieve Lita" deel.
Mooi weekend. Anny. 
  


    



8 opmerkingen:

  1. Bedankt voor alle tips en je koekjes zijn prachtig wat ben jij daar toch goed in .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk Anny. Ik lees over kardamonkoekjes bij jou en het ruikt hier naar pruimenclafoutis. Straks ook nog weer even kijken naar de eerste Engelse serie op Nederland.
    Het was dinsdag idd flink blauw aan de vingers. Als we de Vic.Sp.gaan bakken kom ik eerst nog even hier spieken. Leuk die bakstempeltjes.
    Fijn weekend,

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, dat blad kan ik hier niet krijgen... ik vond er wel eentje in Zweden! Meteen meegenomen, zo leuk om te lezen! Bedankt voor het recept en de uitleg voor de Sponge. Ik ga volgende week ook weer even bij de Hofleverancier langs - altijd leuke dingen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Weer zo'n lekker recept, maar ik ga me eerst nog maar op de Victoria Sponge concentreren. Ik heb hem gebakken en hij smaakte heerlijk (zei mijn man ;-) alleen was hij erg laag gebleven. Dat komt waarschijnlijk omdat mijn springvorm veel te groot was (26 cm) dus na het weekend maar eens kijken of ik een kleinere vorm kan vinden zodat ik hem nog een keer kan bakken.
    De tips over wanneer uit de oven halen en wanneer storten heb ik goed in mijn oren geknoopt en het werkte prima!
    Nogmaals dank daarvoor!
    Groetjes weer
    Marjan

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Er is nog een baktijdschrift met recepten van cake/koekjes/taarten--Baking Heaven.Je kunt ook kijken op-www.paulsbakery.nl
    Het tijdschrift is in het nederlands en de website is van het tijdschrift.
    Succes met je bakkerij en dinsdag wordt het weer smullen voor de tv!
    goede zondag
    groetjes,Truus uit Drenthe
    ps de 'bult'en een scheur in je cake kun je ook voorkomen door even het gevulde bakblik voor het bakken een beetje te wiebelen(niet schudden!) of door met een mes een 'snee' in het deeg in 't midden te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja het is een heel leuk tijdschrift
    Fijne week groetjes Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik had het blad ook zien liggen maar dacht: 'moet je een blad kopen om te weten hoe je simpele dingen doet' ...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo
    Ik heb de koekjes gebakken met 4 thee lepels kardemom, omdat ik gek ben op deze smaak, en ze smaken helaas alleen maar naar poedersuiker. Heb ik iets verkeerd gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen