Morgen start op BBC 2 de vierde serie van
"The Great British Bake Off.
Om 9 uur 's avonds Nederlandse tijd.
Alweer de 4e.
Ben erg benieuwd wat er nu weer voor rampen staan te gebeuren!
Het programma brengt me altijd weer terug naar de tijd dat ik zelf de opleiding voor kooklerares en dietist deed!
De kleine rampen die zich daar voordeden tijdens het koken staan me nog helder voor ogen.
Puddingen van 10 verschillende gekleurde laagjes die bij het omkeren totaal instorten.
Flensjes die nooit meer uit de pan kwamen.
Een witte gehaakte pannenlap in de spinaziesoep!
Stuk voor stuk waren het ware tragedies!
In 2010 was de allereerste serie.
En ik was direct verkocht.
Het is ook een wereldwijd succes!
In Engeland alleen keken vorig jaar 7 miljoen mensen.
En wij kennen nu ook "Heel Holland bakt".
In de eerste serie kwam een echte Engelse klassieker voorbij:
De Victoria Sponge.
Een eenvoudig cakerecept. Gevuld met liefst zelfgemaakte jam en met een laagje poedersuiker.
Zo hoort het.
In Engeland gebruiken ze 2 aparte vormen om de 2 lagen cake in te bakken.
Wij Hollanders nemen dan graag 1 vorm en snijden de cake door.
Voor 2 vormen van 16 cm doorsnede heb je nodig:
- 225 gram boter (of margarine) op kamertemperatuur,
- 225 gram witte basterdsuiker,
- 4 grote eieren op kamertemperatuur
- 225 gram gezeefd zelfrijzend bakmeel
- eventueel 1 lepel melk
- 1 zakje vanillesuiker.
- voor het vullen een goede kwaliteit jam, liefst zelfgemaakt,
- poedersuiker voor het bestrooien.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 o C. Prepareer de vormen met boter en bloem.
- Roer de boter met de suiker en vanillesuiker romig.
- Klop een voor een de eieren erbij. Gebruik geen eieren zo uit de koelkast: het deeg gaat dan schiften.
- Spatel het gezeefde zelfrijzend bakmeel erdoor.
- Voeg eventueel een lepel melk toe
- Bak de cakes ongeveer 25 minuten tot een ingestoken er sateprikker er schoon uitkomt.
- Wil je voorkomen dat je bij het afkoelen van de cakes een afdruk krijgt van het taartrooster: leg er dan eerst een stukje bakpapier op.
En kijk: je klassieke victoria sponge is klaar!
Dat wordt smullen morgenavond!
Mocht je nu geen kleine vormen hebben: gebruik een springvorm van 22 of 24 cm.
De baktijd wordt iets langer: 35 tot 45 minuten.
Snij de cake door.
Bij iedere serie hoort een boek.
Auntie Beeb weet wat marketing is!
En verleden jaar waren dat de kunststukjes of de spektakels zoals ze ze hier noemden.
Meer info vind je hier
Toch kunnen de presentatoren niet tippen aan de engelse!
BeantwoordenVerwijderenNu maar hopen,dat dat ook gaat veranderen.
veel kijkplezier dinsdag
groetjes,Truus uit Drenthe
Dank voor de tip, ik heb het gelijk in de agenda gezet.
BeantwoordenVerwijderenHet recept van de cake heb ik gekopieerd naar Word en geprint, want die wil ik zeker eens proberen.
Vroeger heb ik nooit kookles gehad op school (Mavo) dus ik probeer hier en daar wat te leren. Mag ik jou als kooklerares wat vragen?:
als de cake gebakken is en ik heb hem gecontroleerd met de prikker, moet ik de cake dan in de oven laten afkoelen (deur op een kier misschien of moet de deur juist dicht) of moet ik hem na het controleren met de prikker metéén uit de oven halen en hem op een taartrooster laten afkoelen en laat ik hem dan ín de vorm of juist er uit?
Dank alvast voor je antwoord!
Groetjes weer
Marjan
Hè gezellig ,en ik ben ook benieuwd naar de antwoorden op de vraag van Marjan ,want bij mij wil het ook nog wel eens inzakken gr marloes
BeantwoordenVerwijderenIk kreeg hier al te horen van de mannen dat er voetbal is :(
BeantwoordenVerwijderenGelukkig hebben we meer tv's.
Hai Anny,
BeantwoordenVerwijderenDank voor je reactie over de cake, ik ga hem voortaan direct uit de oven halen als de satéprikker er schoon uit komt.
Dan blijft er nog één vraag voor me over: laat ik hem in blik afkoelen of 'stort'ik hem uit de vorm direct op het rooster?
Dank alvast weer voor je reactie!
Groetjes Marjan
Daar ben ik weer ;-)
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor je tweede antwoord. Morgen ga ik boodschappen doen en ga ik de Victoria Sponge proberen!
Groetjes weer
Marjan