zaterdag 16 juni 2012

Een slimme meid...

is op haar toekomst voorbereid! Die slogan om meer meisjes in de technische vakken te krijgen gebruikte de overheid in de jaren 80. Sommige mensen kennen hem nog wel. In tussen kiezen niet alleen de meisjes maar ook de jongens nauwelijks meer voor een technisch beroep! Toevallig hoorde ik vanmorgen een discussie op de radio over het onderwerp en... zo werd er geringschattend gezegd: "jongens krijgen alleen nog maar borduren op school". Waarom wordt er toch altijd zo lacherig gedaan over breien en borduren?
In ieder geval ben ik in zoverre goed op de toekomst voorbereid: m'n col waarvan het patroon in Mollie Makes 14 stond is af! Laat de winter maar komen ;-). Ik weet het, de foto geeft bijna licht! Maar dat magenta wil ook niet graag op de foto. Even terug naar het suffe imago van "handwerken". Deze week ergerde ik me ook groen en geel aan een opmerking van Wieke Biesheuvel in Nieuwsuur: Ja, ze was colomniste bij Libelle en nee, dat was geen suf blad met breipatronen... Nou lees ik dat soort blaadjes nooit, dus ik weet dat niet maar zo te horen gaan ze niet erg met hun tijd mee. Zelf maken is weer helemaal terug! Voor mij is het altijd belangrijk geweest om een vak te hebben met hoofd, hart en handen. Van doen, iets produceren, wordt een mens volgens mij gelukkig en ik heb niet de minste moeite om me in het volgende breiavontuur te storten:
De pinwheelsjaal van het blog van Wike van Keulen. Het proeflapje... hier nog maar heel erg klein is gepromoveerd tot het begin van het hele-echte-grote-project! Maar eerst patroon 12 van de breirol...
Dit keer moet ik verdraaide steken breien en omdat ik mezelf ooit breien leerde en het liefst links omsla is dat altijd een hele opgave. Zie je trouwens hoe stug m'n draad is. Ik koos voor glansgaren van durable en dat briet niet soepel op!

7 opmerkingen:

  1. Laat ons maar lekker breien ,wie zulke dingen uitkraamt heeft waarschijnlijk nog nooit een mooi stuk door eigen hand gemaakt,men weet niet hoe fijn het is en ontspannend niks van Aan trekken we weten beter hi....hi Gr. Marloeskreatief

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ken er nog zo een uit de oude doos : een rebelse meid is een parel voor de klassenstrijd.
    Uit de jaren 70. En toen werd er ook flink gehandwerkt. Denk maar aan Ariadne en 100 ideeën. En de indrukwekkende kennis van handwerktechnieken van Henriëtte beukers van handwerken zonder grenzen.
    Handwerk is geen hobby maar een culturele, sociale en creatieve bezigheid.
    Groeten uit belgie. Ik volg je blog al een tijdje en sta in mateloze bewondering voor je kunnen.
    Rosaline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo is het Anny! En mocht het met de economie nog slechter gaan dan leert iederen het wel af om handwerken suf te vinden, het zal als het zo doorgaat wel noodzaak worden zelf iets te maken. Mooi blok heb je gebreit, het is altijd weer genieten als ik zoiets zie.
    een lieve groet en een fijne zondag!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is vaak zo makkelijk om de termen breien en handwerken als een soort modeverschijnsel te pas en onpas te gebruiken! Ik ben het helemaal met je eens, dat hoofd, hart en handen alledrie in gelijke mate ontwikkeld moeten worden, en daar schort het nogal aan, zowel in onze huidige maatschappij als in het onderwijs.. Dat hoofd wordt wel volgepompt met allerlei (ook nutteloze, vraag maar aan mijn pubers) kennis, maar handen en hart komen er helaas te summier van af! Juist handwerken, waarbij je je verbindt met een materiaal en daar met je handen iets wezenlijks van maakt, zou een veel positiever imago moeten krijgen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Er wordt naar mijn smaak te veel neergekeken op "dingen met je handen doen". Of het nu tuinieren, handwerken of knutselen is, er wordt vaak meewarig met het hoofd geschud. Terwijl zulke dingen heel veel inventiviteit en creativiteit vragen. Ik wordt heel blij als ik een (handwerk/textiel/papier)vraagstuk oplos. Je hoofd, handen en vooral je hart moeten met elkaar kunnen werken, dan ervaar je veel voldoening. Er zijn in de maatschappij zoveel mensen, die een burn-out hebben. Die missen het hoofd/hart/handen gedeelte. En dan nog het imago van handwerken - dat krijgt een hele nieuwe impuls door alle leuke jonge vrouwen die het ondekken. Zie Molly Makes, zie Mme Zsazsa en anderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ontspannend (en vaak núttig)bezig zijn, of het nu 'in' is of niet... ik stoor me allang niet meer aan beeldvorming, maar roep ook niet van de daken dat ik bv graag borduur. ga gewoon lekker m'n gang en deel het met medehandwerkers

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooi roze :-)
    Juist vanwege die patronen kocht ik de Libelle of de Margriet. Toen het over was en er geen patronen meer in stonden heb ik ze nooit meer gekocht. Het is nu juist weer in. Net wat je zegt ze mogen wel met hun tijd meegaan :-)

    (e-)Marianne(.blogspot.com)
    (consuminderenmet)Marianne(.blogspot.com)

    BeantwoordenVerwijderen