Sprits bakken is niet voor watjes.
Je moet echt flinke spierballen hebben om het deeg te spuiten.
Maar het recept is zo eenvoudig en het resultaat zo lekker dat ik er toch telkens weer aan begin.
Utrechtse sprits dank z'n naam aan een Utrechtse bakker die als eerste
het deeg in een zigzagvorm spoot.
Maar je kunt natuurlijk ook ronde koekjes spuiten.
En zo onbehoorlijk groot hoort eigenlijk ook niet.
Het deeg wordt in lange zigzagstrepen gespoten en daarna in kleine koekjes gesneden.
Maar zoveel spierkracht heb ik niet... om van die lange einden te spuiten.
Het recept komt van de Haagse Huishoudschool.
Van juffrouw Blokpoel.
In m'm aantekeningen staat met rode pen:
niet het recept uit het kookboek gebruiken en op het examen altijd boter!
Ik heb even voorgeproefd hoor!
Recept sprits:
225 gram boter, natuurlijk mag een goed kwaliteit margarine ook.
100 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker of... nog lekkerder de zaadjes uit 1 vanillepeul,
1 gram zout,
125 gram bloem,
125 gram zelfrijzend bakmeel.
Verwarm de oven voor op 175 o C.
Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg een spuitzak klaar met een gekarteld spuitmondje no 12 of 14.
Roer de boter, suiker, vanillesuiker en het zout romig. (Ik doe dat altijd gewoon met de hand)
Mix daarna met de mixer het bloem/zelfrijzendbakmeelmengsel er in gedeeltes door.
Kneed het deeg daarna nog even met de hand zodat het soepel maar niet kleverig is.
Vul de spuitzak en spuit de koekjes op de bakplaat.
Zet de plaat net onder het midden van de oven en bak de koekjes in 20 minuten gaar.
mmm, je kunt een kookblog beginnen!
BeantwoordenVerwijderenWat zien die koekjes er lekker uit. Nog nooit gemaakt, maar het is een heel eenvoudig recept, zie ik nu. Geniet er maar van, na al dat spierballenwerk!
BeantwoordenVerwijderenWat zien die er lekker uit. Je hebt er een heel gezellig en vrolijk plaatje van gemaakt,
BeantwoordenVerwijderenLieve groet en fijn weekend
BeantwoordenVerwijderendit ga ik ook proberen
ziet er zo goed uit
met groet PUUP
Die gaan we proberen eerdaags ,ziet er heerlijk uit
BeantwoordenVerwijderenHallo Anny
BeantwoordenVerwijderenWat heb je ze mooi gespoten, ik heb het nog nooit gedaan maar ga het ook proberen.
Hoop dat alles goed met je gaat.
warme groet petra
Mmmmmmmmmmmmmm lekker. Dank je voor het recept. Dat ga ik zeker eens proberen
BeantwoordenVerwijderenFrederika