Nu al over het kerstdiner?
En Mevrouw Rafel zegt altijd:
"do nou niet moeilijk,
neem is ouds en vertrouwds!"
Dat geldt nog steeds hoor.
Maar het mag toch wel een beetje feestelijk!
Daarom dook ze vanochtend in de vriezer.
Eens kijken wat daar nog lag.
Nou, een half pak broccoli,
wat grijzige snijbonen
en restjes vis.
Ha, voldoende voor een vissoep.
Samen met wat ui en prei
en garnalen
werd het een feestelijke soep.
Maar och, samen met mijn Poolse servies
ziet alles er gezellig uit.
Ook restjes opmaken?
Rafeltje fruitte een ui in wat boter,
deed er daarna een prei bij in
kleine ringetjes en wat kerriepoeder.
Daarna bouillon,
van een blokje
en de stukjes kabeljauwfilet en zalm.
Even een minuut of 5 tot 7
tegen de kook aan houden.
Wat garnalen erbij,
heel even de kook erover laten gaan.
Pas op: niet te lang anders worden ze taai.
Afmaken met kookroom,
peper en zout.
Ze maakte de soep af met dille.
Daarvan was er zowaar ook nog een doosje in de vriezer.
O ja, en ze bakte wat kerrie op in de olie
voor het mooie plaatje.
De inspiratie voor het recept vond Rafeltje
in de laatste Country Living.
Tot nu toe gebruikte ze trouw het vissoeprecept
van haar oude huishoudschool.
Meer danvijftig jaar oud en met
zijn rouxsoep
een beetje ouderwets.
Hoewel de kaft van het boek
(uit 1966, de 47ste druk)
verrassend modern is.
Klinkt heel goed! En was het lekker?
BeantwoordenVerwijderenFijne feestdagen
Mmm, dat lijkt me heerlijk! Niet van dat moeilijke gedoe, maar echt comfortfood!
BeantwoordenVerwijderenJe hebt gelijk wat betreft de omslag: goed ontwerp verouderd niet...
Ha, mijn versie van het Haagse kookboek uit 1983 ziet er een stuk minder hip uit. Maar blijft een goede basis (en soms verrassend wat er allemaal 'gewoon'in staat).
BeantwoordenVerwijderenWat goed is niet veranderen ;o) Klinkt heerlijk en ziet er smakelijk uit! Ik hou daar ook zo van, van gerechten met een verhaal en verleden.
BeantwoordenVerwijderen