Af en toe zet Rafeltje op dit blog een recept.
Het is tenslotte een huis- tuin- en keukenblog.
Vorige week vrijdag is er op BBC 2 een nieuwe kookserie
met Mary Berry gestart.
In die eerste aflevering maakte ze o.a. viskoekjes.
Hele chique viskoekjes.
Viskoekjes met krab!
Voor mij als voormalig kookjuffie is
een viskoekje een echt recept voor de
zuinige huisvrouw.
In de 60er jaren werden huishoudleraressen
opgeleid om bekwame maar vooral zuinige huisvrouwen
af te leveren!
En viskoekjes horen daar echt bij.
Ik besloot om mijn eigen viskoekjes deze week
weer eens op het menu te zetten.
Wil je ze ook maken?
Voor het dure recept van Mary ga je naar
bbc/food daar moet je even verder zoeken naar
crab and cod fishcakes with tomato salsa,
want het linkje werkt
verder niet.
Mijn eenvoudige recept gaat als volgt:
Een restje koude, stevige aardappelpuree,
200 gram kabeljauw,
1 volle eetlepel mayonaise,
1 theelepel fijne mosterd,
6 takjes platte peterselie,
wat sprieten bieslook,
peper,zout,
paneermeel,
olie of boter om in te bakken
Pocheer de vis in aluminiumfolie verpakt in 6 tot 8 minuten gaar.
Laat de vis afkoelen op een bord en maak de vis klein met een vork.
Meng de afgekoelde vis samen met de mayonaise en mosterd, klein gesneden peterselie en bieslook
door de puree.
Breng op smaak met peper en zout.
Vorm met vochtige handen er platte koekjes van.
Haal de koekjes door de paneermeel en laat ze 20 minuten opstijven in de koelkast.
Bak de koekjes in 6 tot 8 minuten bruin en goed warm in de koekenpan.
Dit recept is voldoende voor ongeveer 6 koekjes. En hoe meer puree, hoe goedkoper de koekjes worden ;)
Ik gaf bij de koekjes rijst met paksoi en een chilisaus.
In een volgend blogje gaan we weer eens ouderwets
snoepen van lieve haakwerkjes:
ik was gisteren even in onze palatselijke stoffen - en draadjeswinkel
en daar kwam ik dit snoepje tegen.
Samen met deze schattige pakketjes met kleine hoeveelheden
materiaal voor dat ieniemienie haakwerk.
Yess, wat een superpakketje garens - precies de hoeveelheid voor een probeersel.. Wat het ook mag zijn, deze bolletjes vragen om " iets leuks"!
BeantwoordenVerwijderenNog nooit gemaakt, moet ik bekennen, viskoekjes. Heel eenvoudig, het water loopt me in de mond.. En als MB er ook mee aan de gang is gegaan.. Dankjewel voor jouw recept, dit wordt binnenkort getest...
Wat lijkt me dat een heerlijk recept, viskoekjes, altijd lekker!
BeantwoordenVerwijderenWat een leuke bolletjes, succes om er iets leuks mee te freubelen!
Liefs, Ineke
Nooit gegeten viskoekjes, wie weet ga ik dat is doen,ziet er smakelijk uit
BeantwoordenVerwijderendie plaatselijke draadjeswinkel heeft het goed bekeken, in mijn handen bleef ook al zo'n pakketje achter ;) lekker, die koejes, Omi en jij zullen er van gesmuld hebben
BeantwoordenVerwijderenViskoekjes heerlijk als ik in Holland ben eet ik ze altijd
BeantwoordenVerwijderenGroetjes uit Zweden en een fijne pinkster
Meestal ontstaat er wat verwarring bij het kopen van gambas en scampis. Wat wat is het verschil nu precies? Gambas zijn garnalen en scampis zijn kreeftachtige. Bij Vislokaal kan je verschillende soorten maten gambas kopen met of zonder kop, in knoflook marinade you name it.
BeantwoordenVerwijderen