donderdag 28 augustus 2014

Crumble.

Deze tijd van het jaar staat er altijd wel een kom
met kruimeltjesdeeg in de koelkast.

Met al het zachte fruit, perziken en pruimen is een 
warm toetje zo gemaakt.


En kies je voor appels: dan kan het het hele jaar door.

Het ideale recept vond ik jaren geleden in dit 
Belgische kookboekje.


Een schattig "handgeschreven" exemplaar.
Tegenwoordig worden we zo verwend met mooie foto's en 
tekeningen in kookboeken 
maar dat was niet altijd zo.


Nog even bladeren.


Als je dit boekje tweedehands tegenkomt zou ik het zeker kopen.

Maar nu het kruimeldeeg.
Eenvoudiger kan bijna niet!

Meng 
250 gram bloem
100 gram suiker 
en
125 gram boter of margarine 
met de mixer tot een kruimelig deeg.

Vet de vorm licht in en
verwarm de oven voor op 200 graden Celsius of 
180 graden voor een heteluchtoven.

Doe het gewassen fruit onder in de kom en 
strooi het deeg erover.

Deze hoeveelheid is genoeg voor zeker 2 porties.

Je kunt het deeg een week bewaren in de koelkast.
Bak het een half uur.

Lekker met een vanillesaus of geklopte room.
En voor de zoetekauwen:
wat poedersuiker. 


Een ideaal dessert. Zo klaar en iedereen is er gek op.

Ook heel handig als je een grotere groep mensen 
te eten hebt.
Wel een beetje seventies! 


9 opmerkingen:

  1. Oh dat boekje, helemaal geweldig!!!!
    Zuinig op zijn hoor
    Groetjes
    Wietske

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmmmm het water loopt in mijn mond Anny, zomaar spontaan... En dan ook zo'n mooie schaal. Heerlijk! Is dit seventies?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Schitterend idee ik had deze tip net nodig. Ga het zeker maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. lijkt me erg lekker, maar is de hoeveelheid voor 2 een-persoons porties?? of voor volle schaal??
    leuk boekje lijkt me dat
    groetjes
    Bernadette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De hoeveelheid kruimeltjedeeg moet voldoende zijn voor 2 porties voor ongeveer 4 personen.

      Verwijderen
  5. This looks absolutely delicious! What about adding a touch of cinnamon?
    Greetings from cold and wet Cape Town
    Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lekker en simpel. Ga ik zeker proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik zit hier te kwijlen Anny ;)! Maar.... weet iemand hoe je kruimeltjesdeeg kan maken als je geen suiker mag eten? Zucht...!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heerlijk Anny, dat lust ik ook wel al is het geen toetjestijd.

    BeantwoordenVerwijderen